01/01/23

H ολοκλήρωση ενός ... κύκλου!


Πάει και η σημερινή μέρα! Πέρασε! Πάει η 1η Ιανουαρίου του 2023. Σηματοδότησε την αρχή ενός νέου, ελπίζω πιο καλού, έτους.

Τα έτη μετρούν το αέναο ταξίδι μας μέσα στην μοναδικότητα του σύμπαντος μας. Γύρω γύρω από μια πύρινη μάζα ζωής και καταστροφής την ίδια στιγμή. Το Ήλιο μας.

Από την απαρχή της ύπαρξης της, η ανθρώπινη ύπαρξη αναγνώρισε την σπουδαιότητα αυτής της φωτεινής μπάλας στον ουρανό. Λογικά σε πολλές περιπτώσεις την θεοποίησε μάλιστα. Αργότερα άρχισε να την μελετά και να την συνδέει με την εξέλιξη των εποχών, την συμπεριφορά των ζώων και φυτών. Παραδόξως κάποια πράγματα είχαν μια εμμονή να συμβαίνουν ξανά και ξανά και ξανά.

Έτσι γεννήθηκε η  μέτρηση του χρόνου. Με την εξέλιξη του ανθρώπου, με την δημιουργία των οργανωμένων κοινωνιών και πολιτισμών είχαμε και την εξέλιξη των διαφόρων επιστημών. Η επιστήμη της μέτρησης σε συνδυασμό με την παρατήρηση οδήγησε στην μέτρηση του χρόνου και αναπόφευκτα στην δημιουργία των πρώτων ημερολογίων. Διαφορετικά ημερολόγια διαφορετικές προσεγγίσεις, ανάλογα τον πολιτισμό, όλα να υπηρετούν την ανάγκη μας για προσδιορισμό του χρόνου.

Σήμερα στην εποχή μας, κάθε 1η Ιανουαρίου κάνουμε μια νέα αρχή. Το αστέρι μας, η Γη, έχει ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο μας, και ξεκινά πάλι το ταξίδι της γύρω από αυτόν μέσα στην αιωνιότητα του σύμπαντος μας. 

Έτσι και εμείς ξεκινάμε πάλι το ταξίδι μας, μέσα στην αιωνιότητα της καθημερινότητα μας. Μια μέρα είναι. Μια μέρα που όλοι μαζί έχουμε αποφασίσει να κάνουμε το νέο ξεκίνημα. Μια μέρα που πέρασε. Γιατί ήδη έχουμε ξεκινήσει το νέο μας ταξίδι. 

Για πολλούς όμως, η αλλαγή του χρόνου δεν λέει πολλά. Δεν τους αδικώ. Υπάρχει τόσος κόσμος με πολλά και σοβαρά προβλήματα, που απλά η 1η Ιανουάριου είναι ακόμη μια μέρα. Μια μέρα αγώνα για επιβίωση. 

Όπως και να δω όμως, την μέρα αυτή, δεν παύει να με εντυπωσιάζει. Για το γεγονός ότι δισεκατομμύρια  πάνω στον πλανήτη την γιορτάζουν. Την γιορτάζουν προσδοκώντας πάντα καλύτερες μέρες και εποχές.  Είτε φτωχικά είτε πλούσια την γιορτάζουν. Την γιορτάζουν έντονα και με υπερβολή. Την γιορτάζουν ...

Και να σκεφτεί κανείς ότι γιορτάζουν την ολοκλήρωση ενός ...κύκλου!


Δεν υπάρχουν σχόλια: