19/09/22

Νέα BMW R 1300 GS, R 1400 GS & M 1300 GS - “Κατασκοπικές” φωτογραφίες!

Μετά τις τελευταίες δυο μεγάλες ανανεώσεις, το 2013 και το 2018, φαίνεται πως το 2023 η BMW θα φέρει τα μεγάλα GS στο επόμενο στάδιο εξέλιξης τους, με νέο boxer κινητήρα, νέο πλαίσιο, νέο ψαλίδι, μείωση βάρους και προσθήκη ραντάρ.

Στις νέες “κατασκοπικές” φωτογραφίες του Motorrad βλέπουμε το GS να βρίσκεται μερικώς κουκουλωμένο, και από όσο διακρίνουμε νέες είναι οι κεφαλές των κυλίνδρων, με το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων shift-cam να συνεχίζει την πορεία του και στις νέες μοτοσυκλέτες των Βαυαρών.
Μεγαλύτερος θα είναι όμως ο κυβισμός, με αύξηση της διαμέτρου των κυλίνδρων στα 104 mm και διατήρηση της ίδιας διαδρομής στα 76 mm για 1.291 κ.εκ.. Οι επερχόμενες Euro 5+ μπορεί να απαιτούν τη χρήση δυο μπουζί στον κύλινδρο, κάτι που συνέβαινε παλαιότερα μεταξύ 2003-2012. Στις φωτογραφίες κάνει την εμφάνιση του ένα κάθετο ματάκι λαδιού, με τις υποψίες να πέφτουν σε ημίξηρο κάρτερ που μειώνει εν πολλοίς τους μεγάλους παλμούς πίεσης του Boxer στις συνεχόμενες υψηλές ταχύτητες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία αφρών στο λάδι. Νέο θα είναι και το σύστημα ψύξης στα νέα κάρτερ, με τη BMW να προσανατολίζεται στην υγρόψυξη και για τους κυλίνδρους. Η ιπποδύναμη αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στα νέα μοντέλα, με το Motorrad να “υποθέτει” (ή να γνωρίζει κάτι με πληροφορίες εκ των έσω) για 140-150 Hp με τουλάχιστον 14,8 kgm ροπής.

Νέο είναι το πλαίσιο, νέα και η τελική μετάδοση. Σε αντίθεση με το προηγούμενο Paralever, το νέο μονόμπρατσο ψαλίδι των μεγάλων GS είναι πιο πολύπλοκο, πιο στιβαρό, ενώ δείχνει κοντύτερο από πριν.


Το φέρινγκ με το κοντό σε μήκος και ψηλά τοποθετημένο φτερό και ο χαμηλά τοποθετημένος προβολέας με τα LED σώματα του, κάνουν το 1300 GS να δείχνει πιο μαζεμένο και πιο επιθετικό.

Το Motorrad αναφέρει πως οι νέες μοτοσυκλέτες θα είναι ελαφρύτερες από τις προκατόχους τους, με το βάρος να αφαιρείται όχι τόσο από τον κινητήρα αλλά από τα περιφερειακά. Από ότι φαίνεται το γεγονός πως η Ducati κατάφερε να βγάλει 170 hp από το Multistrada V4 απέναντι στους 136 hp του GS, ενώ ταυτόχρονα το ιταλικό μοντέλο ζυγίζει 6 κιλά λιγότερα μάλλον ώθησε τους Γερμανούς να κάνουν το επόμενο βήμα.

Τα μοντέλα θα εξοπλιστούν με ραντάρ, με τον αισθητήρα του να βρίσκεται στη μάσκα, ώστε να αποκτήσουν Adaptive Cruise Control δυνατότητες.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως τα νέα GS μοντέλα εμφανίζονται στο γερμανικό site της BMW Motorrad, στον τομέα της συντήρησης! Εκεί βλέπουμε πέρα από το R 1300 GS να εμφανίζονται ένα R 1400 GS και ένα M 1300 GS, όπου το R 1300 GS θα είναι η βασική έκδοση της μοτοσυκλέτας, το R 1400 GS θα είναι το Adventure μοντέλο και το M 1300 GS θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βελτιωμένο για Off-road χρήση GS.

Πηγή : MotoMag, Motorrad




Μην ξεχνάτε να κάνετε την ΕΓΓΡΑΦΗ σας στο κανάλι μου.
Κάντε το click σας στο logo του KRIKRI RIDER !







Δεν υπάρχουν σχόλια: