14/11/20

Πίστα F1 στην Ελλάδα;

Είμαι δηλωμένος φαν της Formula 1 (F1). Με συναρπάζει αυτός ο κόσμος αλλά κυρίως με συναρπάζει η τεχνολογία που βλέπω να εφαρμόζεται στα αυτοκίνητα που αγωνίζονται.

Δεν σας κρύβω ότι πολύ θα ήθελα να παρακολουθήσω από κοντά κάποια στιγμή έναν αγώνα. Το ερώτημα είναι που; Ακόμη και όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τον κορονοιο το πιο κοντινό σε μας circuit είναι αυτό της Κωνσταντινούπολης. Όταν φυσικά εντάσσεται στο αγωνιστικό καλεντάρι.

Στην χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες θαυμαστές των αγώνων και δη της F1. Πλην όμως η Ελλάδα δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ αγώνα γιατί απλά δεν διαθέτει πίστα προδιαγραφών F1. Κατά καιρούς διάφορα σχέδια διάφορες προτάσεις διάφορες αερολογίες έχουν ακουστεί για το θέμα αυτό στην πατρίδα μας. Να η πίστα στην Πάτρα, να η πίστα στην Κρήτη, να ο αγώνας στους δρόμους της Δραπετσώνας…να το τίποτε.

Θα πρέπει να καταλάβουμε εδώ ότι μια πίστα Formula 1 δεν είναι ένα απλό project. Πέρα από το κόστος κατασκευής υπάρχει και ένα σημαντικό κόστος συντήρησης. Συνεπώς η όποια προσπάθεια θα πρέπει να έχει σίγουρα εξασφαλίσει  και συμβόλαιο για αγώνες με την F1 αλλά και με άλλες κατηγορίες. Και φυσικά θα ήταν τέλειο αν η όποια πίστα φιλοξενούσε δοκιμές εξέλιξης ομάδων της F1. 

Για τις προσπάθειες που έχουν γίνει έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Συνήθως στην χώρα μας ξεχνάμε ότι όλα εξαρτώνται καθαρά από τους ανθρώπους. Χρειάζονται μια χούφτα οραματιστών αλλά σκληρών τεχνοκρατών να το ξεκινήσουν. Χρειάζεται η πολιτεία να το στηρίξει οπωσδήποτε. Γιατί καλός ο τουρισμός αλλά δεν φτάνει βρε παιδιά πλέον. Η να το θέσω αλλιώς. Πλέον έχουμε πολύ ανταγωνισμό στον Τουριστικό κλάδο από τις γύρω χώρες. Χρειαζόμαστε επιπλέον και διαφήμιση σαν χώρα, και επιπλέον πηγές εσόδων.

Για μένα που είμαι εραστής της τεχνολογίας και της εξέλιξης η προοπτική κατασκευής μιας πίστας F1 στην χώρα μας με συναρπάζει. Ξέρω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Αρκεί το όλο project να έχει καθαρά ιδιωτική δυναμική. Το κράτος πρέπει να είναι αρωγός της προσπάθειας και όχι να σταθεί εμπόδιο. Και αρκεί να μην σκάσουν πάλι μύτη όλοι οι «οικολόγοι» και αρχίσουν να μπλοκάρουν τα πάντα…ως συνήθως, με προσφυγές στα δικαστήρια κτλ κτλ.

Μέχρι να γίνει αυτό βέβαια…ας βλέπουμε F1 στην τηλεόραση και ας είναι και από την γείτονα και «φίλη» Τουρκία.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: