09/10/20

Το δικαίωμα στο λάθος

Στην οδήγηση αυτός που θα ισχυριστεί ότι δεν κάνει λάθη είναι ανόητος. Καθημερινά στον χειρισμό των μηχανών (αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών) που μας μεταφέρουν κάνουμε λάθη.

Λάθη στην εκτίμηση της κατάστασης λάθη στον χειρισμό. Πάρα πολλές φορές τα λάθη τα πληρώνουμε. Με βαρύ τίμημα.  Δικαίωμα στο λάθος φυσικά έχουμε όλοι. Αρκεί να έχουμε την δυνατότητα με τις κατάλληλες κινήσεις να το διορθώσουμε. Άλλωστε οι πολλοί καλοί οδηγοί έχουν και το χαρακτηριστικό να μπορούν να μετριάζουν τα λάθη τους. Όχι πάντα βέβαια.

Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που κάνουν εγκληματικά λάθη. Αναστροφές στις εθνικές οδούς, προσπεράσεις εκεί που δεν πρέπει υπερβολικές ταχύτητες οδήγηση κάτω από την επήρεια αλκοόλ. Αυτοί είναι απλά εγκληματίες. Γιατί εσκεμμένα κάνουν κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ατύχημα.

Τα λάθη αυτά προέρχονται τόσο από την νοοτροπία του οδηγού όσο και από την οδική του εκπαίδευση. Και αν το πρώτο είναι θέμα καθαρά παιδείας το δεύτερο έρχεται να αναδείξει το πόσο λάθος είναι η εκπαίδευση των οδηγών στην χώρα μας.

Ας προσέχουμε λοιπόν. Λάθη θα κάνουμε και λάθη θα συναντήσουμε στον δρόμο. Τηρώντας τα βασικά θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε. Γιατί…

Δικαίωμα στο λάθος έχουμε όλοι. Δικαίωμα στο έγκλημα δεν έχει κανένας. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: