18/08/18

Το ποτάμι που δεν συγχωρεί

Το ποτάμι που δεν συγχωρεί.
Μερικές σκόρπιες σκέψεις με αφορμή το περιστατικό των 2 στρατιωτικών μας.


Σκεφτόμουν αν θα έπρεπε να γράψω κάτι για την περίπτωση των 2 στρατιωτικών μας, που αιχμαλωτίστηκαν κρατήθηκαν φυλακισμένοι και στην συνέχεια απελευθερώθηκαν. Άλλωστε έχουν γράψει χιλιάδες το μακρύ τους και το κοντό τους και ουσιαστικά δεν θα προσέφερα αι τίποτε στον δημόσιο διάλογο.
Είναι όμως αρκετά λυπηρό να βλέπεις μια κατάσταση δυο νέων ανθρώπων να γίνεται γρανάζι στην επικοινωνιακή ατζέντα της κυβέρνησης.
Α…ναι σας πήγα στο τέλος της ιστορίας.Κακώς…πάμε στην αρχή.
Στις 2 Μαρτίου λοιπόν , 2 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μας εισέρχονται σε  Τουρκικό έδαφος και συλλαμβάνονται ,χωρίς μάχη, από Τούρκικό απόσπασμα (Τουρκική ενέδρα). Όλα αυτά στην περιοχή του Έβρου. Στο ποτάμι. Οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά από την κατάληξη μπορούμε να βγάλουμε 1, 2 απλά και ίσως απλοϊκά συμπεράσματα.
Όσοι είχαν το προνόμιο να υπηρετήσουν στο ποτάμι , γιατί περί προνομίου πρόκειται να προστατεύεις τα σύνορα της πατρίδας σου, ξέρουν ότι στο ποτάμι δεν έχει αστεία. Μια περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων, έργων, αλλά και δραστηριοτήτων ταυτόχρονα. Όχι πάντα νόμιμων.  Ακόμα και όσοι απλά ζήσαμε και ασκηθήκαμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εκεί γνωρίζουμε ότι η περιοχή είναι πολύ καυτή και ότι χρειάζεται πάντα τεράστια προσοχή. Κανείς δεν κάνει του κεφαλιού του ,υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες συμπεριφοράς και εμπλοκής. Η σύλληψη αυτή καθαυτή δυστυχώς σε μένα φανέρωσε μια ελλιπή επαγγελματική προσέγγιση των δυο στελεχών στην όλη κατάσταση.

Στον Έβρο ,στο ποτάμι οφείλουμε όλοι να είμαστε 110% επαγγελματίες και να ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια τις ισχύουσες διαταγές. Λυπάμαι αλλά τα δυο παιδιά κάτι δεν αξιολόγησαν σωστά με συνέπεια την σύλληψη τους και την περαιτέρω περιπέτεια τους. Αυτό αποτελεί για μένα αστοχία του συστήματος.

Οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι απλά ένα μαγαζί ορισμένων που το χρησιμοποιούν για να κόβουν βόλτες με ελικόπτερα και C 130. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει συγκεκριμένη και πολύ αυστηρά καθορισμένη αποστολή. Έχουν εσωτερική οργάνωση, μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων, μηχανισμούς εκπαίδευσης και αξιολόγησης. Ε στην περίπτωση των δυο, αποδείχθηκε ότι κάτι κάνουν λάθος εκεί στις ένοπλες δυνάμεις. Είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειμμα στον τρόπο αντιμετώπισης και λάθος κρίσης στην συγκεκριμένη κατάσταση. Και αυτό διορθώνεται μόνον με αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης. Με αλλαγές στην νοοτροπία.
Λυπάμαι αλλά πολλά στελέχη έχουν γίνει απλά δημόσιοι υπάλληλοι και μάλιστα μετρίου επιπέδου. Δεν είναι αυτό οι ένοπλες δυνάμεις. Όσοι επιλέγουν να υπηρετήσουν επαγγελματικά εκεί οφείλουν να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση χωρίς να ξεφεύγουν σαφώς από τις δημοκρατικά θεσπισμένες αρχές της πατρίδας μας. Αν πιστέψουν εκεί στο ΥΠΕΘΑ ότι ήταν απλά μια ανοησία των δυο στρατιωτικών έχουν κάνει λάθος εκτίμηση. Οφείλουν να προετοιμάζουν με τέτοιο τρόπο τα στελέχη μας ώστε αυτά να μην υποπίπτουν σε τέτοια λάθη.

Δεν θα αναφερθώ στο πως στρατιωτικά, αντιμετώπισαν οι δυο τους Τούρκους. Αλλά το όπλο δεν το παραδίδουμε και τόσο απλά. Ασχέτως αν έχουμε κάνει λάθος. Εκτιμώ ότι και αυτό θα το δουν εκεί στο Υπουργείο. Εκτός αν έχουν σβήσει από την μνήμη τους συνοριακά επεισόδια όπως αυτό του Ζήση Καραγώγου.

Και πάμε στο τέλος της ιστορίας. Μετά από μήνες εγκλεισμού σε Τουρκικές φυλακές τα δυο στελέχη μας ξαφνικά απελευθερώνονται. Η κυβέρνηση που ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο δεν μπόρεσε αν το διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά αιφνιδιάζεται και τι κάνει ; Στήνει στα γρήγορα ένα πανηγύρι επικοινωνιακής εκμετάλλευσης.  Να σου τα πρωθυπουργικά αεροπλάνα, να σου οι αρχηγοί, να σου τα αγήματα. Εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κύριο Ζουράρι. Σε τι ακριβώς αποδώσαμε τιμές ; Λάθος λάθος λάθος. Μια σοβαρή χώρα θα έπαιρνε τα δυο στελέχη θα τα ανάκρινε θα μάθαινε όσο το δυνατόν πιο πολλά για το χρονικό διάστημα της αιχμαλωσίας τους και μετά προφανώς θα φρόντιζε να έμεναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Είπαμε. Η κυβέρνηση που στο Μάτι με τους 95+ νεκρούς επέλεξε την σιωπή και τις ορχηστρωμένες εκστρατείες των 060 τρολλ , στην περίπτωση των δυο το τερμάτισε επικοινωνιακά. Η κυβέρνηση που έχει φροντίσει ώστε τα σύνορα να είναι μπάτε σκύλοι αλέστε ξαφνικά ανακαλύπτει τα αγήματα κτλ. Ήδη πολλοί έγραφαν και καλούσαν σε διαφορετική αντιμετώπιση των Τούρκων. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτός ο τσαμπουκάς αυτό το bulling σε διάφορα σημεία της επικράτειας. Και δεν είναι μόνον αυτά κάθε αυτά τα συμβάντα. Είναι η ψυχολογία και το mendatily που χτίζεται σιγά σιγά.Εις βάρος μας φυσικά. Μια κυβέρνηση που δεν είχε σχέδιο, δεν είχε όρεξη να λύσει το θέμα των δύο στάθηκε τυχερή γιατί ο Τούρκος πρωθυπουργός καθαρά για εξυπηρέτηση της δικής του πολιτικής ατζέντας αποφάσισε να μας χαρίσει τα δυο στελέχη.  Όλα όσα δε γράφτηκαν για την Παναγία και τον ρόλο της, ασχολίαστα. Ασχολίαστα και προσβλητικά.

Κλείνοντας… Ναι από ανθρωπιστικής πλευράς είμαστε όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Τα στελέχη μας επέστρεψαν με ασφάλεια στις οικογένειες τους. Δεν ξέρω αν θα επιστρέψουν και στην καριέρα τους. Προσωπικά δεν θα το δρομολογούσα.  Σε θέματα όμως που άπτονται στρατιωτικών πρακτικών και πολιτικής διαχείρισης ηττηθήκαμε. Ας ελπίσουμε ότι οι Ένοπλες δυνάμεις θα φροντίσουν να αλλάξουν τις πρακτικές και τις μεθοδολογίες τους. Οφείλουν να προετοιμάζουν στελέχη 100 % επαγγελματίες με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος . Στελέχη που να ζουν στο 2018 να παραδειγματίζονται από τα λάθη του παρελθόντος και να συνεχίζουν την παράδοση των αγώνων του έθνους. Δεν είμαστε πολλοί. Δεν έχουμε απεριόριστους πόρους . Ας το έχουν στα υπόψη τους εκεί στο Υπουργείο. Οφείλουν να σχεδιάσουν ένα σύγχρονο μηχανισμό αντιμετώπισης της οποίας απειλής λαμβάνοντας υπόψη τα προτερήματα και τα χαρακτηριστικά μας.

Για την κυβέρνηση δεν μπορείς αντικειμενικά να πεις πολλά. Εντάξει στην αρχή το αντιμετώπισαν πολύ λογικά και χαλαρά, όπως και έπρεπε. Αλλά μετά θα έπρεπε να υπάρχει αλλαγή στάσης. Να υποθέσω ότι ένα κράτος έχει και μηχανισμούς πίεσης σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Έχει και η πατρίδα μας το γεω στρατηγικό της ρόλο. Τα δυο στελέχη πάνω από όλα είναι και στελέχη του ΝΑΤΟ. Μια σειρά μέτρων στην συμμαχία θα είχε νόημα. Θα είχε και αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα μια κυβέρνηση οφείλει να μπορεί να δημιουργεί τετελεσμένα. Τι μας έκανε ο κύριος Ερντογάν ; Ε το ίδιο να κάναμε και εμείς. Άλλωστε για αυτό τον λόγο δεν πληρώνουμε τις διάφορες υπηρεσίες μας ; Βέβαια ζητάω πολλά από μια κυβέρνηση που αμι τι άλλο έχει κάνει περίεργες δηλώσεις για σύνορα . Ζητάω πολλά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ που την θεωρώ ίσως την χειρότερη που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια. Πολλά μπλα μπλα και από έργα μηδέν. Σαν απλός φορολογούμενος πολίτης έχω κουραστεί και βαρεθεί με όλα αυτά.

Πληρώνουμε όλοι σημαντικά ποσά για την άμυνα μας. Τα πληρώνουμε γιατί η γεωγραφική περιοχή μας είναι πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη. Τι επιθυμώ προσωπικά ;  Νέο δόγμα και οργάνωση στις ένοπλες δυνάμεις μας, την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων μας και μια κυβέρνηση που δεν θα μιλά πολύ αλλά θα ενεργεί.
Τα περιθώρια όπου τα παθήματα δεν γινόταν μαθήματα έχουν περάσει. Όσοι δεν το έχουν καταλάβει και όσοι επιμένουν σε πρακτικές του 1950 είναι απλά καταδικασμένοι .
 Όπως το ποτάμι δεν συγχωρεί λάθη έτσι και ο σύγχρονος κόσμος το ίδιο.