23 Φεβρουαρίου 2015

Απομακρύνθηκαν οι στρατιώτες από το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ

Άνδρες του τουρκικού στρατού, με την κάλυψη αρμάτων μάχης, εισήλθαν στο έδαφος της Συρίας το βράδυ του Σαββάτου για να απομακρύνουν τους τούρκους στρατιώτες που φρουρούσαν το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι 38 στρατιώτες επέστρεψαν με ασφάλεια στην Τουρκία.Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν ζήτησε άδεια ή βοήθεια για την επιχείρηση, αλλά ενημέρωσε τους εταίρους τού -υπό τις ΗΠΑ- διεθνούς συνασπισμού που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι τα λείψανα του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του Οσμάν Α’ ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα μεταφερθούν σε άλλη περιοχή της Συρίας που έχει τεθεί υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού.

Σε ανακοίνωσή του ο τουρκικός στρατός αναφέρει από την πλευρά του ότι δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις στη διάρκεια της επιχείρησης, όμως ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε δυστύχημα.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει τη συνθήκης που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στα τέλη του περσινού έτους ότι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους προελαύνουν προς το μαυσωλείο, το οποίο φρουρούν δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες, ενώ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι θα υπερασπιστεί τον τάφο από οποιαδήποτε επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+