23 Φεβρουαρίου 2015

Τι θα περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» με τα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έστειλε στις Βρυξέλλες ένα προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ώστε να πάρει το πρώτο «πράσινο φως» για την τελική αποστολή αύριο το βράδυ, οι FT δίνουν πληροφορίες για το τι θα προτείνει ο κ. Βαρουφάκης.

Οπως υποστηρίζει σχετικό δημοσίευμα, η επιστολή που θα στείλει ο Γιάνης Βαρουφάκης στους Θεσμούς θα περιλαμβάνει ένα περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και οι οποίες ανταποκρίνονται στους όρους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για επέκταση για τέσσερις μήνες του προγράμματος διάσωσης της χώρας των 172 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στους Financial Times υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι κυρίως «διαρθρωτικού χαρακτήρα» και δεν θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για προβλέψεις όσον αφορά την αύξηση των εσόδων ή την μείωση των εξόδων, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θα διευκρινίσει τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου των τσιγάρων και των καυσίμων, από τα οποία θα μπορούσε να αντλήσει περίπου 2 με 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Ωστόσο, σημειώνουν οι Financial Times, παραμένει αδιευκρίνιστο αν στη λίστα θα περιλαμβάνονται και μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση όπως η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ σημειώνουν ότι αν δεν κριθούν επαρκείς τότε θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη.
Για τη συμφωνία της Παρασκευής οι FT γράφουν επικαλούμενες αξιωματούχο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ότι η ταχέως επιδεινούμενη δημοσιονομική θέση έβαλε έξτρα πίεση στην Αθήνα για να προχωρήσει σε συμφωνία. «Οι πλάτες τους ήταν κολλημένες στον τοίχο» είπε η ίδια πηγή.
Την Κυριακή το απόγευμα εστάλη η τρισέλιδη επιστολή με τις αρχικές απαντήσεις την ελληνικής πλευράς.
Οι οριστικές προτάσεις της κυβέρνησης θα σταλούν τη Δευτέρα και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί και τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Αν εκεί δεν υπάρχει συμφωνία, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο, έκτακτο, Eurogroup, την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης θα περιέχει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, σειρά φορολογικών ρυθμίσεων, μέτρα για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ανάμεσα στις προτάσεις της κυβέρνησης συγκεκριμένα θα είναι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις αλλά και εκείνη για τα "κόκκινα δάνεια" και το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Στις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+