7 Ιανουαρίου 2015

«Je Suis Charlie», σύνθημα αλληλεγγύης στο Διαδίκτυο και τους δρόμους

Μαύρο φόντο. Και οι τρεις λέξεις που έγιναν σύνθημα αλληλεγγύης διεθνώς μετά τη σφαγή. «Je Suis Charlie» (Είμαι Charlie). Ο δικτυακός τόπος του γαλλικού σατιρικού περιοδικού επαναλειτουργεί με το σύνθημα στην κεντρική του σελίδα. Μέσα ενημέρωσης διεθνώς, χρήστες και πρεσβείες αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα την εικόνα που μετατρέπεται σε σύμβολο προάσπισης των αρχών της ελευθερίας του Τύπου, της σκέψης και της έκφρασης.


Διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις λαμβάνουν χώρα κατά της τρομοκρατίας με αφίσες και πανό που γράφουν Je Suis Charlie. Επειτα από έκκληση πολλών συνδικάτων, ενώσεων, μέσων ενημέρωσης και πολιτικών κομμάτων, το πλήθος άρχισε να συγκεντρώνεται στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στα γραφεία της Charlie Hebdo.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους φορούσαν μαύρα αυτοκόλλητα που έγραφαν «Είμαι κι εγώ Charlie» - «JeSuisCharlie», το σύνθημα αλληλεγγύης προς τα θύματα.

Κάποια από τα πανό έγραφαν «Ο Σαρμπ πέθανε ελεύθερος», μια αναφορά στον σκιτσογράφο και διευθυντή της Charlie Hebdo, που έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους τρεις ιστορικούς γελοιογράφους της εφημερίδας.

«Είναι δραματικό ότι αυτοί οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Σε λίγο, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πια να μιλούν. Θα πρέπει να κατέβουμε κατά χιλιάδες στους δρόμους», είπε η Μπεατρίς Κανό μια διαδηλώτρια περίπου 50 ετών που κρατούσε το τελευταίο φύλλο της Charlie Hebdo.

«Η ελευθερία του Τύπου δεν έχει τιμή», έγραφε ένα άλλο πανό.

Κόσμος συγκεντρώθηκε και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις, όπως στη Ρεν.

Στο Βερολίνο χιλιάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία, στην Πύλη του Βραδεμβούργου.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, κρατώντας τα μηνύματα «Je Suis Charlie», το σύνθημα αλληλεγγύης που έκανε ήδη τον γύρο του Διαδικτύου. Πολλοί από τους συγκεντρωθέντες ύψωσαν τα μολύβια τους, σε μια συμβολική κίνηση ότι η ελευθερία του Τύπου δεν κάμπτεται.

Τα γαλλικά μέσα Radio France, Le Monde and France Televisions εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας ότι θα προσφέρουν προσωπικό τους και άλλες μορφής υποστήριξης για να βοηθήσουν το περιοδικό Charlie Hebdo magazine «να συνεχίσει να ζει».

Και καλούν όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης να πράξουν το ίδιο «για να υπερασπιστούν τις αρχές της ανεξαρτησίας, ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης, εγγυητών της δημοκρατίας μας».

«Nous Sommes Tous Charlie» (Είμαστε όλοι Charlie), είναι οι λέξεις σε μαύρο φόντο που κυριαρχούν στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation.

Το hashtag «Je Suis Charlie» έγινε άμεσα trending topic στο Twitter με χιλιάδες χρήστες διεθνώς να εκφράζουν οργή για την τρομοκρατική επίθεση, αλληλεγγύη προς το περιοδικό που μετρά δεκαετίες ζωής και να υπεραμύνονται του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.

Δημοσιογράφοι, προσωπικότητες της πολιτικής και των τεχνών καταδικάζουν την επίθεση-σοκ στα γραφεία του περιοδικού που προκαλέσει εδώ και χρόνια αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο εξαιτίας της δημοσίευσης σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ.

Σκιτσογράφοι αποτίουν φόρο τιμής στους συναδέλφους του που έπεσαν νεκροί στην επίθεση που προκάλεσε κύματα ρίγους στη Γαλλία και διεθνώς.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Γαλλία αντικατέστησε τη φωτογραφία του προφίλ της με την εικόνα «Je Suis Charlie» στον λογαριασμό της στο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+