2 Οκτωβρίου 2014

Έπιασε δουλειά το γεωτρύπανο του «Saipem 10000»

Ύστερα από κάποια τεχνικά εμπόδια, λόγω της χθεσινής θαλασσοταραχής, άρχισε σήμερα και ουσιαστικά η ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI/KOGAS, με το γεωτρύπανο να κατεβαίνει στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στο τεμάχιο «9» της κυπριακής Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)


«Έχουμε αρχίσει. Έχουμε αρχίσει πριν από δύό μέρες τις διαδικασίες, τώρα το γεωτρύπανο βρίσκεται στο βυθό και όπως έχω πει αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες, περί τον Δεκέμβριο φέτος να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου του ΤΕΠΑΚ για την ασφάλεια στην διαδικασία εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες της γεώτρησης, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι θα πρέπει να φτάσει γύρω στις 5,5 χιλ. μέτρα από την επιφάνεια, όταν ο βυθός είναι γύρω στις 2,5 χιλ. μέτρα. Το γεωτρύπανο, αναμένεται να φτάσει στο συγκεκριμένο βάθος σε μερικές εβδομάδες. Όπως ανέφερε, είναι πολύ παρόμοια η γεωλογία με αυτή του κοιτάσματος Αφροδίτη στο τεμάχιο «12».

Για σκοπούς παρακολούθησης της γεώτρησης το Υπουργείο έχει καθημερινή άμεση ενημέρωση μέσω ειδικού προγράμματος που έχει εγκατασταθεί στο Υπουργείο.

Ο υπουργός Ενέργειας, ανέφερε ότι έχει επίσης μπει και ένα πρόγραμμα επισκέψεων στο γεωτρύπανο, διαφόρων λειτουργών του κράτους, του Υπουργείου Ενέργειας αλλά και άλλων Υπουργείων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της γεώτρηση και από πρώτο χέρι.

«Η κάθε επίσκεψη θα είναι πολυμερής, οπότε θα μπορέσουν και οι δικοί μας άνθρωποι να αποκτήσουν τις εμπειρίες μιας τέτοιας δραστηριότητας. Χρησιμοποιούμε και την τεχνολογία και έχουμε συνεχή ενημέρωση, αλλά και επί τόπου θα πρέπει να γίνει παρακολούθηση», ανέφερε.

Ωστόσο, ανέφερε ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρχει πολύ περιορισμένη ενημέρωση προς τα ΜΜΕ για τις εξελίξεις της γεώτρηση.

«Αντιλαμβάνεστε, είναι ευαίσθητα θέματα που αφορούν τόσο το κράτος αλλά και την εταιρεία την ίδια», σημείωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+