22 Οκτωβρίου 2014

Σημαντικές εξελίξεις στον οινικό χάρτη της Σαντορίνης

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι εξελίξεις στο χώρο των οινοποιητικών επιχειρήσεων της Σαντορίνης. Η ανοδική πορεία των πωλήσεων του σαντορινιού κρασιού, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην ίδια τη Σαντορίνη και οι πολύ καλές προοπτικές, για περαιτέρω αύξηση της ζήτησής του, δημιουργούν νέα δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται νέα οινοποιεία, επεκτείνονται και εκσυγχρονίζονται ήδη υπάρχουσες οινοποιητικές επιχειρήσεις της Σαντορίνης, ενώ η «άφιξη» στο νησί, οινοποιών που δραστηριοπούνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι πλέον γεγονός.


Έτσι, στην περιοχή του Βουρβούλου, ο Γιάννης Βαλαμπούς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της κατασκευής νέου οινοποιείου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Κρασί όμως της νέας οινοποιητικής αυτής επιχείρησης θα κυκλοφορήσει από το φέτος καθώς ο Γιάννης Βαλαμπούς, με οινολόγο τον Ηλία Ρουσάκη, οινοποίησε σταφύλια σε άλλο οινοποιείο της Σαντορίνης.

«Ξαναζωντανεύει» το περίφημο οινοποποιείο Βενετσάνου, στην καλντέρα του Μεγαλοχωρίου. Τα αδέλφια Βαγγέλης και Νίκος Ζώρζος αποφάσισαν να το λειτουργήσουν και πάλι. Κρασί και από αυτή την επιχείρηση θα κυκλοφορήσει από φέτος στην αγορά καθώς οινοποίησαν τα σταφύλια του ιδιόκτητου αμπελώνα τους, επίσης σε άλλο οινοποιείο.

Το Κτήμα Αργυρού υλοποιεί μια πολύ μεγάλη επένδυση στη Μέσα Γωνιά και οι εργασίες κατασκευής ενός νέου οινοποιείου έχουν ήδη αρχίσει. Σε συνδυασμό μάλιστα με τον μεγάλο, για τα Σαντορινιά δεδομένα, αμπελώνα που διαθέτει το Κτήμα, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, το Κτήμα Αργυρού θα αποτελεί τη μεγαλύτερη οινοποιητική επιχείρηση του νησιού.

Ο Γιάννης Τσέλεπος, από την Αρκαδία, συνεργάζεται με γνωστή οικογένεια του Πύργου, που έχει στην ιδιοκτησία της πολλά αμπέλια και θα κυκλοφορήσει φέτος κρασί που οινοποιήθηκε σε οινοποιείο του νησιού, ενώ λέγεται ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή οινοποιείου.

Η είσοδος του Κτήματος Βιβλία Χώρα, των Βασίλη Τσακτσαρλή και Βαγγέλη Γεροβασιλείου, στο μετοχικό κεφάλαιο του Κτήματος Σιγάλα είναι ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη αυτής της περιόδου. Η ολιγόλογη ανακοίνωση ότι «στο μέλλον, τα τρία οινοποιεία Κτήμα Γεροβασιλείου, Κτήμα Βιβλία Χώρα και Κτήμα Σιγάλα, θα ακολουθήσουν κοινή εμπορική πολιτική» σημαίνει πολλά και σηματοδοτεί ουσιαστικές ανακατατάξεις τόσο στο Κτήμα Σιγάλα όσο και στην εμπορία του Σαντορινιού κρασιού γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+