12 Οκτωβρίου 2014

Το Κομπάνι κινδυνεύει να γίνει νέα Σρεμπρένιτσα

Εκκληση στην Τουρκία να εμποδίσει μια σφαγή χιλιάδων ανθρώπων στο Κομπάνι και την επανάληψη μιας «Σρεμπρένιτσα» έκανε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, την ώρα που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους στο 40% της κουρδικής πόλης στη συριακή μεθόριο.«Εάν πέσει, οι 700 παγιδευμένοι και επιπλέον 12.000 άτομα, χωρίς να υπολογίζουμε τους μαχητές, πιθανότατα θα σφαγιαστούν», προειδοποίησε ο Στάφαν ντε Μιστούρα, υπενθυμίζοντας τη δολοφονία 8.000 μουσουλμάνων το 1995 στη βοσνιακή πόλη Σρεμπρένιτσα: «Θυμάστε τη Σρεμπρένιτσα; Εμείς τη θυμόμαστε. Δεν ξεχάσαμε ποτέ και δεν συγχωρήσαμε ποτέ τους εαυτούς μας».
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 700 άτομα βρίσκονται παγιδευμένα στο Κομπάνι και άλλα 12.000 δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία. Σημειώνεται ότι από το μέσα Σεπτεμβρίου σχεδόν 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέσα και γύρω από την πόλη και 300.000 έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.
Οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει και το αρχηγείο του κουρδικού στρατού στο Κομπάνι και ελέγχουν το 40% της πόλης, ενώ βομβαρδίζουν το κέντρο της, που δεν έχει πέσει ακόμα.
ΗΠΑ και Αγκυρα συμφωνούν ότι οι αεροπορικές επιδρομές δεν είναι αρκετές για την ανάσχεση της επέλασης των τζιχαντιστών, όμως η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει την Πέμπτη «ανεδαφικό» το ενδεχόμενο να αναλάβει μια μονομερή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Πάντως χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία και σημείωσε ότι μια αμερικανική ομάδα στρατιωτικών θα επισκεφθεί την Αγκυρα την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τον σχεδιασμό της βοήθειας αυτής με Τούρκους αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+