20 Οκτωβρίου 2014

Εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros

Εντός του τεμαχίου «3» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εισήλθε το πρωί το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros», που βρίσκεται τώρα σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από το Κάβο Γκρέκο.

Προηγουμένως είχε κάνει επαναστροφή και έπλεε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο το ένα εκ των συνοδευτικών σκαφών, το υπό τουρκική σημαία M/V «Deep Supporter» είχε συνεχίσει εξ αρχής την πορεία του προς το «3», κάτι που έδειχνε ότι θα ακολουθήσει και το «Barbaros».


Σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων το «Μπαρμπαρός» ακολουθεί το δεύτερο συνοδευτικό – νορβηγικών συμφερόντων και υπό σημαία Γιβραλτάρ M/V «Bravο».
Το  «Barbaros» βρισκόταν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των κόλπων Ισκεντρεούν και Μερσίνας πραγματοποιώντας  σεισμογραφικές έρευνες, ενώ μετά το μεσημέρι χθες, ανεφοδιάστηκε σε λιμάνι κοντά στην Μερσίνα.

Η κάθοδος του «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, έγινε με πορεία από τα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα, περνώντας από τα βορειοδυτικά όρια της θαλάσσιας ζώνης που δέσμευσε η Ρωσίας για τις αεροναυτικές ασκήσεις, λίγο πριν τεθεί σε ισχύ το ρωσικό NOTAM.

Με την έκδοση της Navtex, η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS.

Ξεκίνησε ασκήσεις η Ρωσία

Στο μεταξύ, ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας άρχισε στις 7 το πρωί η Ρωσία. Για τη διενέργεια της άσκησης η Μόσχα έχει δεσμεύσει περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία. Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Βενιζέλος: H Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας

«Δυστυχώς, η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς κοινότητας, δεν άκουσε τη φωνή του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας», δήλωσε ο ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος.

Οι έρευνες που θα πραγματοποιήσει το πλοίο, Barbaros, συνιστούν βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας γιατί στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί εκεί εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Άρα,  ο πυρήνας της υπόθεσης είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, τότε δεν υπάρχει πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνύπαρξη και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος κάλεσε την Τουρκία να ανακρούσει πρύμναν,  όχι μόνον το πλοίο, αλλά και η εξωτερική της πολιτική, και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, να υποβοηθήσει και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο.

@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+