16 Σεπτεμβρίου 2014

Η μπaρούφα της ημέρας

Αμφίπολη.Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;

Είναι ομολογουμένως τεράστιο το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ανασκαφή στην Αμφίπολη.Τα μέχρι τώρα ευρήματα έχουν διεγείρει πέρα από την φαντασία μας και την Eθνική μας περηφάνια.

Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος!Αυτό ακούς αν κάνεις μια βόλτα στα καφενεία και στις καφετέριες.Οι πιο προσεκτικοί βέβαια συστήνουν υπομονή,οι δε καχύποπτοι και μίζεροι βλέπουν πάλι συνωμοσίες πίσω από όλη την ιστορία.
Ανεξαρτήτως με την ταυτότητα του νεκρού πάντως,το όλο μνημείο δείχνει να θέλει να ξεφύγει από την μίζερη Ελλάδα του μνημονίου και να γίνει λίγο πιο.....παγκόσμιο.Η Ελλάδα,η πατρίδα μας έχει καταφέρει δυστυχώς να μην έχει κεφαλαιοποιήσει ως τώρα τα τεράστια πολιτιστικά αποθέματα που διαθέτει.....Και είναι πολλά αυτά!

Ανικανότητα;Ωχαδελφισμός; Πείτε το όπως θέλετε,αλλά μια βόλτα το καλοκαίρι για παράδειγμα ,στις αρχαιότητες της Κνωσού θα σας προσγειώσει στην Ελληνική πραγματικότητα.Εκεί θα δείτε διαχείριση "Εθνικού πολιτιστικού πλούτου".Εκεί θα δείτε τι έχουμε κάνει για να προστατέψουμε και να αναδείξουμε τα ευρήματα.Η Κνωσός είναι ένα τρανό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η πολιτεία αντιλαμβάνεται ορισμένα πράγματα.

Μήπως δεν θα έπρεπε ο τάφος του Φιλίππου ,αυτή η τεράστια ανακάλυψη του καθηγητή κ.Ανρόνικου, να είναι ο πιο προβεβλημένος τόπος για επίσκεψη στην Βόρειο Ελλάδα; Η πιο βροντερή απάντηση έως τώρα στους ισχυρισμούς των Σκοπιανών περί....Μακεδονίας.


Λυπάμαι αλλά έχω γίνει καχύποπτος.Μόλις καταλαγιάσει η σκόνη από την αρχαιολογική σκαπάνη ,μόλις εκφραστεί ο κάθε σχετικός και άσχετος για τα ευρήματα,φοβάμαι ότι θα ζήσω αυτή την απαξία που έζησα με τα έργα των Ολυμπιακών αγώνων.

Θα είναι πραγματικά κρίμα,ανεξαρτήτως των ευρημάτων,να επαληθεύσουμε για ακόμα μια φορά ένα από τα τεράστια "μείον" της φυλής μας.Τον "ζαμανφουτισμό".Θα είναι κρίμα γιατί στην Ελλάδα του σήμερα,υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να κάνουν την διαφορά.

Ασχέτως με το αν απαντήσουμε λοιπόν  στην ερώτηση..."Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος" οφείλουμε για μια φορά τουλάχιστον στην σύγχρονη ιστορία μας να συμπεριφερθούμε απέναντι στο μνημείο όχι σαν νεο αλλά σαν αρχαίο-Έλληνες!
Το οφείλουμε όχι στους εαυτούς μας....αλλά στις επόμενες γενιές.

ΥΓ: 1.Αρχαιολόγοι.......φάρα και αυτοί.....
       2.Ο πιο φανατικός ΠΑΟΚτζης όντως λέγεται.....Αλέξανδρος!
       3.Μουσείο Ακρόπολης.....ίσως να δείχνει τον δρόμο.Θα δούμε...είπαμε,είμαι καχύποπτος!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+