16 Σεπτεμβρίου 2014

"Χρυσωρυχείο" για ολίγους η Alibaba

Η αρχική δημόσια προσφορά της Alibaba Group Holding αυτή την εβδομάδα θα αποδειχτεί «χρυσωρυχείο» για μια ομάδα επενδυτών που αγόρασαν προνομιούχες μετοχές της εταιρείας που πουλήθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας του IPO.

Σύμφωνα με τη WSJ, μια ομάδα επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων και κρατικών αμοιβαίων ταμείων, μιας τράπεζας που διαχειρίστηκε τη συμφωνία και άλλων ασιατικών hedge funds, είχαν αγοράσει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης το 2012, μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές της Alibaba, αξίας περίπου 1,7 δισ. δολαρίων.

Με βάση το νέο εύρος τιμών της δημόσιας προσφοράς αυτή τη Παρασκευή, αυτές οι προνομιούχες μετοχές θα έχουν τριπλασιάσει την τιμή τους.


Οι μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές ήταν μέρος ενός πακέτου χρηματοδότησης που χρησιμοποίησε η Alibaba το 2012 για να εξαγοράσει το ήμισυ του μεριδίου ύψους 40% που κατείχε η Yahoo προς 7,1 δισ. δολάρια. Την περίοδο εκείνη, η Alibaba είχε δηλώσει τις προθέσεις της να κάνει ΙΡΟ μέχρι τα τέλη του 2015.

Η ολοένα αυξανόμενη αποτίμηση της Alibaba, κατέστησε την IPO ελκυστική επιλογή, προσφέροντας στους κατόχους προνομιούχων μετόχων πιθανό σημείο εξόδου. Λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας, πολλοί επενδυτές ήταν σίγουροι ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την προσφορά.

Σύμφωνα με τη WSJ, μεταξύ αυτών που ετοιμάζονται να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη είναι δύο hedge funds πολλών δισ. δολαρίων στο Χονγκ Κογκ -Janchor Partners και Myriad Asset Management- μια επιχείρηση επενδύσεων που συνδέεται με τον γίγαντα αμοιβαίων κεφαλαίων Fidelity Investments, καθώς και η Greenwich, η Conn, η Viking Global Investors και τα κρατικά ταμεία της Σιγκαπούρης GIC Pte και Temasek Holdings Pte.

Οι εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Η Μorgan Stanley και η Credit Suisse Group AG είχαν χειριστεί το placement των προνομιούχων μετοχών, με την τελευταία να αγοράζει περίπου μετοχές αξίας 40 δισ. δολ., τα οποία αντιστοιχούν σε κέρδη αξίας 100 εκατ. δολαρίων. Πήγες προσκείμενες στο θέμα ανέφεραν ότι η Morgan Stanley δεν είχε αγοράσει μετοχές.
@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+