4 Οκτωβρίου 2013

Καλαμάρι 9 μέτρων ξεβράστηκε σε ακτή της Ισπανίας

Μοιάζει περισσότερο με πλάσμα της μυθολογίας παρά με πραγματικό ζώο: ένα γιγάντιο καλαμάρι μήκους εννέα μέτρων και βάρους 180 κιλών σάστισε τους περαστικούς που το βρήκαν νεκρό στις ακτές της Ισπανίας στον Ατλαντικό.Το γιγάντιο καλαμάρι του γένους Architeuthis, ένα από τα πιο αινιγματικά πλάσματα της αβύσσου, βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά ζωντανό το 2006, ενώ τον φετινό Ιανουάριο παρουσιάστηκε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει το γίγαντα στο φυσικό του περιβάλλον, 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κανείς δεν γνωρίζει αν το γένος Architeuthis χωρίζεται σε πολλά είδη ή όχι, ωστόσο οι βιολόγοι εκτιμούν ότι αυτά τα μαλάκια της αβύσσου φτάνουν σε μήκος τα 13 μέτρα μέχρι τις άκρες των πλοκαμιών.Το καλαμάρι που ξεβράστηκε την Τρίτη στην παραλία Λα Αρένα της Καντάμπρια έχει ήδη μεταφερθεί στο Ναυτικό Μουσείο της Καντάμπρια,αναφέρει ο δικτυακός τόπος του El Diario Montanes.

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα κάνουν εντύπωση τα τεράστια μάτια του πλάσματος, χάρη στα οποία βλέπει τη λεία του στο σκοτάδι της αβύσσου.
Τα γιγάντια καλαμάρια ήταν κάποτε σχεδόν μυθικά πλάσματα, αφού για αιώνες κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις σποραδικές αναφορές ναυτικών.

Tα καλαμάρια Arciteuthis είναι πάντως πιθανώς μικρότερα από το «κολοσσιαίο καλαμάρι» Mesonychoteuthis hamiltoni, με μέγιστο μήκος που εκτιμάται στα 14 μέτρα.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει δει ζωντανό, ωστόσο ένα δείγμα μήκους 10 μέτρων και βάρους 450 κιλών ανασύρθηκε από μεγάλο βάθος έξω από την Ανταρκτική το 2007.

@ ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+