26 Ιουνίου 2013

Εντός της ημέρας ενημερώνεται η κυβέρνηση αν επιλέχθηκε ο αγωγός TAP

Εκπρόσωποι της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν σήμερα, Τετάρτη στις 10 το πρωί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να ενημερώσουν για το αν τελικώς επιλέχθηκε ο αγωγός ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα, ή ο ανταγωνιστικός Nabucco για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.Στις 18:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή για την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) για τον ΤΑP, η οποία αποτελεί το τελικό στάδιο για την υποστήριξη του αγωγού TAP στη διαδικασία επιλογής.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου. Από πλευράς TAP θα υπογράψει o Managing Director, Kjetil Tungland.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την επιλογή του αγωγού αναμένονται την Παρασκευή. Οι πληροφορίες συγκλίνουν πάντως στο ότι ο TAP έχει το προβάδισμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην επιθεώρηση New Europe, το οποίο επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές κοντά στο Μπακού» η κοινοπραξία της BP και της SOCAR, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, θα ανακοινώσει την Παρασκευή ότι ο TAP (Trans-Adriatic Pipeline) είναι ο νικητής, έναντι του Nabucco.

Την Τρίτη, πάντως, η κοινοπραξία με ανακοίνωσή της τόνισε ότι «δεν θα συμμετάσχει σε εικασίες» για τον αγωγό μεταφοράς του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. «Όπως έχουμε αναφέρει και προηγουμένως, η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ σκοπεύει να ανακοινώσει την επιλογή της πριν από το τέλος Ιουνίου» αναφέρει.

Φήμες για νίκη του αγωγού TAP έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco West στη μάχη για τη μεταφορά του αζερικού αερίου προς την Ευρώπη κυκλοφορούν έντονα τα τελευταία 24ωρα από ρουμανικά και αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε δημοσίευμα ρουμανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που επικαλείται κυβερνητικές πηγές της χώρας της, αναφέρεται ότι «κατά 90%-95% η κοινοπραξία του TAP κέρδισε την κούρσα από τον Nabuccο». Ανάλογο κλίμα μετέφερε την Παρασκευή και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν οι θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις αναφορικά με τον ΤΑΡ, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν και οι διαπραγματεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με την αζερική Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο πωλητής, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει ακόμη παραλάβει επισήμως τη νέα βελτιωμένη προσφορά της Socar ύψους 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να την αξιολογήσει και να ενημερώσει και τον έτερο πωλητή, που είναι ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια.
@Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+