10 Ιουνίου 2013

Η πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο

Τις τάσεις των βάσεων εισαγωγής για τα τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων καταγράφει το σημερινό «'Eθνος-Παιδεία».

Οι υποψήφιοι μπορούν να έχουν μία πρώτη εικόνα για την κίνηση των βάσεων σε συγκεκριμένες σχολές μέσα από αναλύσεις για τις επιδόσεις ανά κατεύθυνση, αλλά και τα στοιχεία που έρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα όλης της χώρας.@ethnos


Συγκεκριμένα, στο 1ο επιστημονικό πεδίο, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για τις υψηλόβαθμες Νομικές σχολές και τα τμήματα Ψυχολογίας δεν θα πρέπει να αναμένουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν ότι δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να καταγραφεί μικρή άνοδος.

Στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη, καθώς η πτώση των βάσεων θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο των σχολών (φυσικομαθητικές και πολυτεχνικές).

Στο 3ο πεδίο, όπου δεσπόζουν οι Ιατρικές, η πτώση θα είναι μικρή, εξαιτίας του αυξημένου ανταγωνισμού, ενώ στα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου αναμένεται καθοδική πορεία των βάσεων για τις περισσότερες σχολές.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι σε αρκετά τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων και ειδικά σε όσα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στο μηχανογραφικό, ενδεχομένως να παρατηρηθεί διαφορετική εικόνα για την κίνηση των βάσεων.


Και αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι οι φετινές θέσεις στα ΤΕΙ θα είναι λιγότερες κατά 30%. Αντίθετα, έχει ξεκαθαρίσει ότι στα πανεπιστήμια, θα δοθούν περισσότερες θέσεις, περίπου κατά 15%.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Στα περσινά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις ανά μάθημα, φαίνεται να κινούνται οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης.

Βέβαια, είναι πολύ νωρίς ακόμη για οριστικά συμπεράσματα, καθώς, εάν δεν δοθούν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για τις τάσεις των βάσεων.

Αυτό που εκτιμάται πάντως από τα βαθμολογικά κέντρα, είναι ότι στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, τα Αρχαία Ελληνικά, οι επιδόσεις είναι χειρότερες από πέρυσι, ενώ στο δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Ιστορία), οι βαθμολογίες που καταγράφονται είναι ελαφρά καλύτερες.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι θα αριστεύσει 1 στους 5 υποψηφίους στην Ιστορία, ενώ περίπου το 30% θα βρεθεί κάτω από τη βαθμολογική βάση. Στα υπόλοιπα δύο μαθήματα (Νεοελληνική Λογοτεχνία και Λατινικά) δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Στα Λατινικά, στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι την Τετάρτη 29 Μαΐου, δεν δυσκολεύτηκαν, καθώς τα κείμενα που δόθηκαν προς μετάφραση δεν είχαν ιδιαίτερες μεταφραστικές απαιτήσεις, ενώ οι γραμματικές παρατηρήσεις κινήθηκαν στην παραδοσιακή τακτική των τελευταίων ετών. Ως εκ τούτου, τα άριστα γραπτά στο συγκεκριμένο μάθημα θα κινηθούν μεταξύ 15 και 18%, ενώ περίπου 1 στους 3 θα βρεθεί κάτω από τη βάση του 10.

ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Χειρότερες επιδόσεις συγκριτικά με τις περσινές Πανελλαδικές, θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης, ειδικά στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα οποία οδηγούν στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (Βιολογία, Χημεία). Σε αυτά τα δύο μαθήματα οι επιδόσεις στην υψηλή και μεσαία βαθμολογική κλίμακα είναι αρκετά χειρότερες σε σχέση με πέρυσι. Τα πρώτα σχόλια των καθηγητών Χημείας, άλλωστε, είναι ενδεικτικά. «Οι χαμένοι των φετινών εξετάσεων στη Χημεία είναι όσοι υπολόγιζαν σε υψηλές βαθμολογίες, καθώς αυτές θα είναι ελάχιστες». Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι μεταξύ 18 και 20 θα βρεθεί το πολύ 1 στους 5 (όταν πέρυσι οι αριστούχοι είχαν «αγγίξει» το 30%).

Αναφορικά με τα Μαθηματικά και τη Φυσική, μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, τα στοιχεία δείχνουν με μία λέξη «πανωλεθρία». Στα Μαθηματικά, που έχουν τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας (1,3), οι αριστούχοι μάλλον θα κινηθούν κάτω από το 10%, ενώ το ποσοστό της αποτυχίας ίσως ξεπεράσει το 40%. Στη Φυσική (συντελεστής βαρύτητας 0,7), οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης που θα καταφέρουν να βρεθούν στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα θα είναι περίπου 1 στους 10.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ 2
Προβληματισμός για τις φετινές επιδόσεις στα μαθήματα της τεχνολογικής κατεύθυνσης 2, επικρατεί μεταξύ των υποψηφίων, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε 3 από τα 4 μαθήματα, ενδέχεται να καταγραφούν χειρότερες βαθμολογίες από πέρυσι.

Η εικόνα των γραπτών σε Φυσική, Μαθηματικά και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, μόνο ενθαρρυντική δεν χαρακτηρίζεται. Στο τελευταίο μάθημα που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι (Ανάπτυξη Εφαρμογών) οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι τα θέματα απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές. Ως εκ τούτου, τα ποσοστά των αριστούχων θα κινηθούν και πάλι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (κοντά στο 15%), ενώ περίπου 4 στους 10 δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τη βαθμολογική βάση.

Στη Φυσική, όσοι καταφέρουν να αριστεύουν είναι σίγουρο ότι θα έχουν τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων τους. Τα άριστα γραπτά ίσως κινηθούν κάτω από το 2%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των βάσεων στα τμήματα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.

Όσο αφορά τα Μαθηματικά, αναμένεται ρεκόρ στα ποσοστά αποτυχίας. Το περσινό 2,47% που καταγράφηκε στη βαθμολογική κλίμακα 18-20, φαντάζει μεγάλο για τους φετινούς υποψηφίους. Καθηγητές εκτιμούν ότι το άριστα δεν θα πιάσει ούτε το 2%, ενώ στην επόμενη βαθμολογική κλίμακα (15-17,9) θα βρεθούν αρκετοί από όσους υπολόγιζαν ότι θα αρίστευαν.

1ο Επιστημονικό Πεδίο
Ανοδος στα υψηλόβαθμα τμήματα

Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για σημαντική μείωση των θέσεων στα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου, τότε είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί μικρή άνοδος των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα. Ειδικότερα, στα περσινά πολύ υψηλά επίπεδα και ενδεχομένως και λίγο παραπάνω θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής σε Νομικές σχολές, Φιλολογικές και Ψυχολογίας.

Πρόκειται για τμήματα που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό πρώτων προτιμήσεων, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο φετινό μηχανογραφικό. «Γρίφο» αποτελεί η πορεία των βάσεων στις Παιδαγωγικές σχολές καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η μείωση των θέσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα επηρεάσει και αυτή την ομάδα σχολών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων αναμένεται ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας των ελάχιστων διορισμών που πραγματοποιούνται στα δημόσια σχολεία. Τμήματα μεσαίας ζήτησης (Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κινηματογράφου, Κοινωνιολογίας, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) τα οποία κινήθηκαν πέρυσι κοντά στα 15.000 δεν θα έχουν σημαντική μεταβολή στις βάσεις εισαγωγής.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αρκετοί υποψήφιοι οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στις πρωτοκλασάτες σχολές, θα αρκεστούν σε τμήματα μεσαίας ζήτησης και βαθμολογιών, προκειμένου να σπουδάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Στα τμήματα των ΤΕΙ το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» έχει δημιουργήσει σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερα τμήματα λόγω των συνενώσεων. Οι βάσεις εισαγωγής, πάντως, δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.

2ο - 4ο Επιστημονικό Πεδίο
Καθοδικές τάσεις σε Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές Σχολές

Πιο ξεκάθαρα είναι τα δεδομένα για τις σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου. Οι χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης) οδηγούν σε πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων.

Στο 2ο πεδίο θεωρείται σίγουρη η καθοδική πορεία των βάσεων στις φυσικομαθηματικές σχολές και στα τμήματα Χημείας. Οι πληροφορίες για αύξηση των θέσεων πάντως στα τμήματα των ΑΕΙ του 2ου επιστημονικού πεδίου, δεν θα επιτρέψουν να υπάρξει «βουτιά» των βάσεων αλλά μία σημαντική πτώση, το εύρος της οποίας θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση που θα διαμορφωθεί. Στις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου, όπου συναντάμε τμήματα με τεράστια ζήτηση και πολύ υψηλές βάσεις, προβλέπεται ξεκάθαρα πτώση των βάσεων. Ο πήχης εισαγωγής χαμηλώνει για τα περισσότερα πολυτεχνικά τμήματα του 4ου πεδίου.

Ο επιπλέον αριθμός θέσεων που αναμένεται να δοθεί από το υπουργείο Παιδείας, θα μειώσει θεωρητικά τον ανταγωνισμό αλλά οι βάσεις εισαγωγής θα πάρουν την... κατηφόρα εξαιτίας των αρκετά χειρότερων επιδόσεων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ως εκ τούτου, καθοδική θα είναι η κίνηση των βάσεων στα τμήματα Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κ.ά. Οσον αφορά στα τμήματα των ΤΕΙ, προβλέπεται δραματική μείωση των θέσεων εισακτέων, γεγονός που θα οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις να δούμε τις βάσεις να διαμορφώνονται στα περσινά επίπεδα, και αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη ακόμη και λίγο υψηλότερα. Τέτοια παραδείγματα μπορεί να είναι περιζήτητες σχολές, όπως Γραφιστικής, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων. Τμήματα χαμηλής ζήτησης πάντως, δεν θα δυσκολέψουν τους φετινούς υποψηφίους, καθώς αρκετά από αυτά θα έχουν βάσεις εισαγωγής κάτω από τα 10.000 μόρια.

3ο Επιστημονικό Πεδίο
Χαμηλώνει ο πήχης σε Ιατρικές και Φαρμακευτικές

Οι χειρότερες επιδόσεις σε Βιολογία και Χημεία και ο σταθερός αριθμός θέσεων στις σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου, δείχνουν ότι οι βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα Ιατρικά τμήματα θα έχουν πτωτική πορεία. Μικρότερη θα είναι η πτώση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου θα καταγραφούν οι περισσότερες πρώτες προτιμήσεις, ενώ λίγο μεγαλύτερη αναμένεται για τα τμήματα που εδρεύουν σε Κρήτη, Ιωάννινα και Αλεξανδρούπολη.

Στα περσινά υψηλά επίπεδα με τάση προς τα κάτω, θα κινηθούν οι βάσεις στις Κτηνιατρικές σχολές αλλά και τις Φαρμακευτικές. Ενα από τα καλύτερα τμήματα που ανήκουν στο 3ο επιστημονικό πεδίο, το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, θα προσελκύσει και φέτος πολλούς υποψηφίους, καθώς γνωρίζουν ότι οι απόφοιτοι έχουν αρκετές πιθανότητες απασχόλησης. Το ίδιο θα συμβεί και με το τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (το μοναδικό εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη). Ως εκ τούτου, εάν σημειωθεί πτώση σε αυτά τα τμήματα, αναμένεται να είναι οριακή. Ανάλογη εικόνα για τις βάσεις εισαγωγής αναμένεται για τα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Τμήματα Φυσικοθεραπείας θα έχουν και πάλι υψηλές βάσεις καθώς θα προσελκύσουν και ορισμένους υποψηφίους οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε σχολές που απαιτούν άριστες βαθμολογίες. Μικρή κάμψη θα υπάρχει σε σχολές Μαιευτικής, Λογοθεραπείας και Νοσηλευ-τικής, ενώ στις επαρχιακές πόλεις θα είναι λίγο μεγαλύτερη.

5ο Επιστημονικό Πεδίο
Πτώση στα περισσότερα τμήματα

Η γνώμη των ειδικών που ασχολούνται με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και οι εκτιμήσεις των βαθμολογητών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων που εντάσσονται στο 5ο επιστημονικό πεδίο.

Οι επιδόσεις στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά γενικής παιδείας) ήταν χειρότερες από πέρυσι, γεγονός που αφήνει πολλά περιθώρια για σημαντική πτώση των βάσεων. Η πτώση θα είναι μικρότερη στα υψηλόβαθμα τμήματα που εδρεύουν σε μεγάλες πόλεις (Λογιστικής και Χρηματο-οικονομικής, Χρηματοοι-κονομικής και Τραπεζι-κής, Οργάνωσης και Διοί-κησης Επιχειρήσεων κ.ά.).

Η κίνηση των βάσεων, πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει την ίδια πορεία στα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Και αυτό διότι πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας μιλούν για σημαντική μείωση των θέσεων. Εάν επαληθευτούν, είναι πολύ πιθανό να δούμε σε κάποιες περιπτώσεις σχολών, όπως της Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής Θεσσαλονίκης και Πειραιά και Τουριστικών Επιχειρήσεων, να δούμε βάσεις κοντά στα περσινά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+