3 Ιουνίου 2013

Τρίτη νύχτα ταραχών στην Τουρκία

Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν και την Κυριακή στους δρόμους μεγάλων τουρκικών πόλεων, με τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την τουρκική αστυνομία να συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Από την ξέσπασμα οργής δεν γλίτωσαν ούτε τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Σμύρνη με τα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν εικόνες του φλεγόμενου κτηρίου. Νύχτα ταραχών στη συνοικία Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, με την αστυνομία να αποκλείει τους δρόμους γύρω από τα γραφεία του Ρ. Ταγίπ Ερντογάν και να κάνει χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Η αστυνομία έκανε επέμβαση και σε ένα εμπορικό κέντρο στην Άγκυρα, καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι εκεί είχαν βρει καταφύγιο διαδηλωτές. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις με στόχο να πλήξει το κόμμα του ενόψει των εκλογών την επόμενη χρονιά ενώ επιτέθηκε και κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως κατά του Twitter όπου υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση μεταξύ των διοργανωτών κυρίως νέων ανθρώπων. Το twitter είναι μεγάλος μπελάς δήλωσε ο Ερντογάν ενώ υπάρχουν πολλοί που φοβούνται ότι θα υπάρξει μπλόκο του Internet.


Ερντογάν: Μεγάλος μπελάς το Twitter

Εκτός συνόρων, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και κυρίως για τον τρόπο καταστολής των διαδηλώσεων επί τουρκικού εδάφους, σημειώθηκαν χθες σε όλην την Ευρώπη ενώ κλιμακώνεται και η διεθνής κατακραυγή για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την τουρκική κυβέρνηση.

Να σεβαστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες κάλεσε ο Λευκός Οίκος τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Διαδηλώσεις σε 67 πόλεις της χώρας

Αυτήν την ώρα πάντως επικρατεί ηρεμία σε Άγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη.

Οι διαδηλωτές ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και σήμερα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γκιουλέρ που επικαλείται η εφημερίδα Hurriyet έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 200 διαδηλώσεις σε 67 πόλεις της χώρας.

Από τις επίσημες αρχές, ανακοινώθηκε επίσης ότι έγιναν περίπου 1700 συλλήψεις, πολλοί όμως από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Γιατρών, από την Παρασκευή οπότε ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις 484 διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης.


Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν κόπηκαν κάποια δέντρα σε ένα πάρκο της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο ανάπλασης της περιοχής.

Σύντομα όμως γενικεύθηκαν σε όλη τη χώρα ως μία ευρύτερη μορφή αντίδρασης στην ισλαμική ατζέντα που προωθεί το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.@ert

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+