3 Ιουνίου 2013

Πιο δύσκολη η πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς για τα ελληνόπουλα

Λιγότερα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη των «27» είναι τα ελληνόπουλα που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς μέχρι την ηλικία της υποχρεωτικής φοίτησης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επισημαίνει τη σημασία των υπηρεσιών φύλαξης των παιδιών για την προώθηση της απασχόλησης των γυναικών.


Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2010 και 2011, που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην «ΕΕ των 27» το 28% των παιδιών κάτω των τριών ετών πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και το 82% των παιδιών, μεταξύ τριών και έξι ετών, πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς ή σε νηπιαγωγεία.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα είναι από τα πλέον χαμηλά στην ΕΕ, καθώς μόλις το 8% των παιδιών έως τριών ετών πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και περίπου το 64% από τριών ετών έως έξι ετών πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο.

Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από τους λεγόμενους «στόχους της Βαρκελώνης», που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ το 2002 και, σύμφωνα με τους οποίους, θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες φύλαξης για το 90% των παιδιών μεταξύ τριών ετών και της ηλικίας υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης, καθώς και για το 33% των παιδιών κάτω των τριών ετών.

Στην έκθεση της Επιτροπής διαπιστώνεται ότι μόνον οκτώ χώρες πέτυχαν και τους δύο αυτούς στόχους (Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο). Επίσης, μόνο 10 κράτη- μέλη πέτυχαν τον στόχο για την πρώτη κατηγορία (0-3 ετών) και 11 για τη δεύτερη κατηγορία (3 ετών έως την ηλικία της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή για το 2011, οι παρεχόμενες υπηρεσίες φύλαξης μεγαλύτερων παιδιών μειώθηκαν, δηλαδή ορισμένες χώρες που είχαν πετύχει τον σχετικό στόχο το 2010, τώρα οπισθοδρόμησαν κάτω από το όριο του 90% (Ισπανία, Ολλανδία και Ιρλανδία).

Η έκθεση της Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες φύλαξης παιδιών, εάν η ΕΕ επιθυμεί να επιτύχει τον στόχο της να αυξηθεί το ποσοστό απασχόλησης στο 75% έως το 2020.

«Ο κάθε γονέας γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η προσφορά υπηρεσιών φύλαξης των παιδιών σε προσιτές τιμές και χωρίς δυσκολίες, τόσο για την ανάπτυξη ενός παιδιού, όσο και για τους εργαζόμενους γονείς. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, λιγότερα από ένα στα τρία κράτη- μέλη κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο, εάν θέλουν να επιτύχουν τον στόχο που έθεσαν να αυξήσουν την απασχόληση στο 75%. Η παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως δαπάνη, αλλά ως επένδυση για το μέλλον».@in

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+