6 Ιουνίου 2013

Ανοιχτή για το κοινό η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθέριου Βενιζέλου

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης Χανίων φιλοξενείται πλέον η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η συλλογή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχε δωρίσει στο Δήμο Χανίων η Έλενα Βενιζέλου το 1957, περιλαμβάνει περίπου 8.500 τόμους βιβλίων, παλιές εκδόσεις από το 1513, περιοδικά της εποχής, Εφημερίδες της Κυβερνήσεως από το 1833 και το προσωπικό του σημειωματάριο.Η βιβλιοθήκη, που είναι πλέον ανοικτή για το αναγνωστικό κοινό, δεν αποτελεί μονάχα μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους ερευνητές αλλά και ένα καθρέπτη της ευρυμάθειας του Ελευθερίου Βενιζέλου που, όπως προκύπτει από την πλουσιότατη συλλογή βιβλίων, υπήρξε δεινός «βιβλιοφάγος».

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συλλογή είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της είναι ξενόγλωσσα βιβλία (γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά), ενώ υπάρχουν και τίτλοι βιβλίων στα τουρκικά και τα ρώσικα.

Πολλά από τα βιβλία της συλλογής φέρουν ιδιόχειρες αφιερώσεις των συγγραφέων τους. Μεταξύ αυτών είναι έργα αφιερωμένα στον Ελευθέριο Βενιζέλο από την Πηνελόπη Δέλτα και τον Κωστή Παλαμά.

«Η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελεί τη σπουδαιότερη δωρεά προς τον δήμο Χανίων και τη δημοτική βιβλιοθήκη» δήλωσε ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης ανακοινώνοντας ότι τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την 1η Δεκεμβρίου 2013 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια που αναμένεται στα Χανιά για τις κεντρικές εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Όπως ακόμα τόνισε ο κ. Σκουλάκης, η βιβλιοθήκη «αποτελεί μια μοναδική μουσειακή συλλογή αλλά παράλληλα είναι και μια 'ζωντανή' βιβλιογραφική συλλογή, αφού τα περισσότερα βιβλία της καλύπτουν θέματα κλασικής φιλολογίας, ιστορίας, ποίησης, λογοτεχνίας, οικονομικών και πολιτικών επιστημών, θέματα που ενδιαφέρουν και το σημερινό αναγνώστη, μελετητή και ερευνητή».

@Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+