9 Ιουνίου 2013

Ποια κόμματα στηρίζουν το Athens Gay Pride 2013

Τη στήριξή τους στο 9ο Athens Gay Pride που θα διεξαχθεί αύριο Σάββατο 8 Ιουνίου στην Αθήνα εκφράζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και η Δράση. Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει την ανάγκη ενδυνάμωσης της κουλτούρας του σεβασμού της διαφορετικότητας μέσα από στοχευμένες δράσεις αλλά και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για τις διακρίσεις.
ΣΥΡΙΖΑ: Να αρθούν οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

Στη σχετική του ανακοίνωση το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «στη σημερινή συγκυρία με την άνοδο του φασισμού σε όλα τα επίπεδα και το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής να ζητάει να πισωγυρίσει την Ελλάδα σε δεκαετίες και εποχές μαύρες για τη δημοκρατία, η πάλη για την άρση των διακρίσεων είναι πάλη ουσιαστικά για πρόοδο».
Ειδικότερα, επισημαίνει πως «οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες και οι διεμφυλικοί (τρανς), στις παρούσες συνθήκες πλήττονται διπλά: Αφενός σαν μέλη της κοινωνίας πλήττονται από τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα με συρρίκνωση του εισοδήματος και φαλκίδευση των εργατικών δικαιωμάτων, και αφετέρου, σαν μέλη μιας ομάδας που η ύπαρξή της δεν αναγνωρίζεται από κανέναν κρατικό θεσμό και φορέα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητεί την άρση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καλώντας όλους και όλες να συμμετάσχουν στη γιορτή ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας 2013.
ΠΑΣΟΚ: Να κερδίσουμε το στοίχημα της ενδυνάμωσης του σεβασμού της διαφορετικότητας
«Η ενδυνάμωση της κουλτούρας του σεβασμού της διαφορετικότητας μέσα από στοχευμένες δράσεις αλλά και η αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για τις διακρίσεις είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε» σημειώνει από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το Athens Gay Pride 2013.
Όπως αναφέρει, η Ελληνική Πολιτεία δεν έκανε αυτά που όφειλε τα προηγούμενα χρόνια: «Με συγκεκριμένες, ευτυχώς μεμονωμένες, ενέργειες συνέτεινε στην καλλιέργεια και διατήρηση στερεοτύπων. Παρά τις διακηρυγμένες αρχές και αξίες της αντιμετώπισε το πρόβλημα του AIDS με τη λογική της καταστολής ενώ η υποχρέωση της ήταν, είναι και παραμένει η οργανωμένη ενημέρωση και πρόληψη για τις ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά και η υποστήριξη και φροντίδα των ασθενών».  
Ζητεί ακόμη τη διερεύνηση καταγγελιών για κακομεταχείριση και αναίτιες προσαγωγές διεμφυλικών ατόμων από την Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, ενώ τονίζει πως η Αστυνομία οφείλει να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα μέλη της LGBT κοινότητας να τη θεωρούν συμπαραστάτη σε περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων τους και όχι διώκτη τους.  
ΔΗΜΑΡ: Υποχρέωση της Πολιτείας το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο αρμόδιος τομέας της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας ότι στηρίζει το Athens Gay Pride.
Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για εμμονική άρνηση του ελληνικού κράτους να αναγνωρίσει στα ομόφυλα ζευγάρια δικαιώματα που απορρέουν από αυτή τη βιοτική σχέση, κάτι που, όπως τονίζει, συνιστά άνιση μεταχείριση εις βάρος τους, κατά παράβαση του πλέον ευρωπαϊκού κεκτημένου και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Η Δημοκρατική Αριστερά «αταλάντευτα υποστηρίζει ότι η κατοχύρωση και η αναγνώριση δικαιωμάτων στα ομόφυλα ζευγάρια όπως αυτό του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης καθώς και δικαιωμάτων που απορρέουν και συνδέονται με αυτό συνιστά υποχρέωση της πολιτείας. Ταυτόχρονη υποχρέωσή της συνιστά η καθημερινή στηλίτευση φαινόμενων ρατσισμού και η μάχη για την εξάλειψη των στερεότυπων και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».
Δράση: Στήριξη στα αιτήματα της ΛΟΑΤ
Στη δική της ανακοίνωση η Δράση αναφέρει πως στηρίζει τα αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας και συμμετέχει στο 9ο Athens Pride της Αθήνας και στο 2ο Thessaloniki Pride το Σάββατο 15 Ιουνίου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των φεστιβάλ και στις δύο πόλεις θα υπάρχει περίπτερο της Δράσης στους χώρους των εκδηλώσεων, όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν με στελέχη του κόμματος και να λαμβάνουν ενημερωτικό υλικό με τις θέσεις του κόμματος για ζητήματα κοινωνικών δικαιωμάτων.
Τα αιτήματα των διοργανωτών του 9ου Αthens Pride
Το 9ο Athens Pride θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος (12.00-00.00) με σύνθημα «Η ΑΘΗΝΑ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ».
Τα αιτήματα των διοργανωτών είναι:
Επέκταση του Προεδρικού Διατάγματος 132/2012 για τη Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ώστε να περιλαμβάνει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου με μέριμνα για αποτελεσματική και επαρκή προστασία στα θύματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.
Πλήρης ενσωμάτωση της απόφασης-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ έτσι όπως ψηφίστηκε στις 11.3.2013, συμπεριλαμβάνοντας και την ταυτότητα φύλου, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου από κάθε μορφής ρητορική και πράξεις μίσους.
Εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλική αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.
Προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ως κατηγορία για την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση (στο πρότυπο της ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων).
Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
Ισότιμη πρόσβαση σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρένθετη μητρότητα, υιοθεσία και γονεϊκότητα σε LGBT ζευγάρια.
Δημόσια ενημέρωση για το νόμο 3304/2004, που απαγορεύει κάθε διάκριση στην εργασία και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, μεταξύ άλλων, προσθήκη της ταυτότητας φύλου στους λόγους προστασίας, καθώς και διεύρυνσή του και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+