11 Δεκεμβρίου 2012

Ζωγραφίζοντας το επικό ταξίδι του Οδυσσέα

Με τη λαχτάρα του νόστου και την άγρια ομορφιά του επικού ταξιδιού να μετουσιώνονται σε εικόνες και στίχους, οι περιπέτειες του Οδυσσέα ζωντανεύουν ξανά σε ένα «ζωγραφικό δοκίμιο», που έφτασε στον προορισμό του μετά από το δικό του μακρύ ταξίδι.
Η έκθεση ζωγραφικής του Δημοσθένη Κοκκινίδη, με θέμα την «Οδύσσεια» του Ομήρου, εγκαινιάζεται σε συνδυασμό με την παρουσίαση - από τον ίδιο τον καλλιτέχνη - του ομότιτλου καταλόγου, με κείμενα του Δημήτρη Μαρωνίτη, ο οποίος θα αναγνώσει τα αποσπάσματα της «Οδύσσειάς» του, που συνοδεύουν το βιβλίο, στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης της Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
@naftemporiki
Αποτέλεσμα μίας άλλης Οδύσσειας

Γοητευμένος από την παιδική του ηλικία από τις περιπέτειες του Οδυσσέα, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης ασχολήθηκε με ακόμα μεγαλύτερο πάθος με αυτό το θέμα, ύστερα από την πρόσκληση του Δημήτρη Μαρωνίτη να εικονογραφήσει τη δική του μετάφραση της Οδύσσειας, που τότε είχε μόλις ολοκληρωθεί. Η συνεργασία αυτή δεν ευοδώθηκε για περισσότερα από 20 χρόνια, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί τώρα με τον κατάλογο της έκθεσης, στον οποίον τα έργα συνοδεύονται από τα κείμενα της μετάφρασης του ομηρικού έπους.
Τα έργα της έκθεσης είναι προϊόν εικοσαετούς επίμονης εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως ένα «ζωγραφικό δοκίμιο» εν προόδω, που - με την πάροδο των χρόνων- απέκτησε τη σημασία και τη βαρύτητα ενός ενιαίου έργου, ενός σύνθετου και ολοκληρωμένου ζωγραφικού κόσμου, όπου η νοσταλγία για την πατρίδα και τα αγαπημένα πρόσωπα δίνει την ανυπέρβλητη δύναμη, για να ξεπεραστούν οι ατελείωτες δυσκολίες του περιπετειώδους ταξιδιού.
Πληροφορίες

Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Τσιμισκή 11 - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 288036. Διάρκεια έκθεσης: 11 Δεκεμβρίου 2012 - 26 Ιανουαρίου 2013. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00 - 15.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00 - 21.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+