10 Δεκεμβρίου 2012

'Ολυμπος.Το βουνό των θεών και των κιθαρών.


Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918 μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων.
Κάπως έτσι ξεκινά η αναφορά στον Όλυμπο στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.
Εμείς βέβαια ξέρουμε και τα γαλακτοκομικά ΟΛΥΜΠΟΣ .Μόνον?????

Η anakalipsi έψαξε και ανακάλυψε ότι στον ΟΛΥΜΠΟ δεν παράγουν μόνον γαλακτοκομικά. Κατασκευάζουν και μερικές από τις πιο όμορφες ,εύηχες και Ελληνικές ηλεκτρικές κιθάρες.
Έχουμε σήμερα την χαρά να anakaliptume τον Γιάννη ,τον άνθρωπο που είναι πίσω από την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών κιθάρων   Olympus Custom Quitars.

Γιάννη σε ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σου στο blog της anakalipsis. Αλήθεια… κιθάρες από τον Όλυμπο??Πες μας λίγα λόγια για την ιστορία της Olympus Custom Guitars.

  
Πρωτίστως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με ανακαλύψατε(χαχχαχαχαχα) και  να σας πω ότι είμαι συγκινημένος διότι αυτή είναι η πρώτη μου συνέντευξη!!!Θέλω να πιστεύω ότι  η ανακάλυψη σας θα είναι γούρικη(χααχαχ).
Τώρα, το Olympus custom guitars είναι ένα μουσικό εργαστήρι που κατασκευάζει εξ ολοκλήρου από την αρχή χειροποίητες ηλεκτρικές κιθάρες και χειροποίητα ηλεκτρικά μπάσα, με έδρα την Λεπτοκαρυά Πιερίας. Και εξ ολοκλήρου σημαίνει: εντοπίζουμε την ξυλεία, την τεμαχίζουμε στις κατάλληλες διαστάσεις ,την αφήνουμε σε σκιερό μέρος και χωρίς πολύ υγρασία για ένα χρόνο, επιλέγουμε ποια κομμάτια του ξύλου θα κρατήσουμε και στην συνέχεια θα σχεδιάσουμε για το κατάλληλο σχήμα που θέλει ο πελάτης.Δραστηριοποιείται στο χώρο τις έρευνας και τις κατασκευής ηλεκτρικών μουσικών οργάνων ανεπίσημα σχεδόν μια δεκαετία και επίσημα από το 2011 με διαφόρους και ποικίλους πειραματισμούς πάνω σε ένα ηλεκτρικό όργανο.

 Η Olympus Custom Guitars έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία στο θέμα κατασκευής οργάνων. Θες να μας την αναλύσεις λίγο?
  
Ναι φυσικά και αυτό αν θέλετε κύριε Πανταζόγλου είναι και το ‘’φετίχ ‘’του εργαστηρίου. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ είναι ο Όλυμπος, αυτός μας εμπνέει καθημερινά  σε αυτόν έχω μεγαλώσει  τα παιδικά μου χρόνια, και καθημερινά μας δίνει απλόχερα το οξυγόνο του, την πανίδα του, την χλωρίδα του, και  απίστευτες εικόνες του.
Πέραν αυτού όμως θεωρώ ότι είναι και ‘’Εναλλακτικό’’ που σημαίνει ότι το 80% των ηλεκτρικών οργάνων που κατασκευάζονται προέρχεται από ξύλα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Παγκόσμιο μνημείο.. στον ’ΟΛΥΜΠΟ’’ αυτό και μόνο το καθιστά εναλλακτικό..

Αλήθεια Γιάννη…. πως ασχολήθηκες εσύ με το θέμα της κατασκευής κιθάρας?

Αιτία  και αφορμή πιστεύω ότι ήταν πάντα το ανήσυχο μου πνεύμα(χαχααχα).Αλλά γενικότερα ο άνθρωπος που μου δίδαξε τα πρώτα βασικά βήματα στην κατασκευή ακουστικής κιθάρας παρακαλώ …ναι!! ήταν ο john Harrison acoustic guitars.

Αυτόν λοιπόν τον κύριο με (Κ) κεφαλαίο με αξίωσε ο θεός να τον γνωρίσω πριν από 15 νομίζω χρόνια στην Λεπτοκαρυά, στο χωριό μου. Έγινε η πρώτη γνωριμία και εκτοτε για 2 ολόκληρα χρόνια μου έδωσε τις κατάλληλες γνώσεις στην κατασκευή αλλά και έβγαλε από μέσα μου το ταλέντο που είχα από ότι μου είχε πει  κάποια στιγμή..Αυτός είναι ο δάσκαλος μου και θα τον ευχαριστώ παντοτινά.
Στην πορεία ψάχτηκα αρκετά και διαπίστωσα ότι εκείνα τα χρόνια τουλάχιστον δεν υπήρχε το ανάλογο ενδιαφέρον στα ακουστικά όργανα και πειραματίστηκα με την κατασκευή ηλεκτρικής κιθάρας, ήταν πιο εύκολο project και έτσι προχώρησα.

Πόσο δύσκολο η εύκολο είναι να ζεις και να δημιουργείς στην Ελληνική επαρχία?

Αρκετά θα έλεγα, γενικότερα στην επαρχία οι περισσότεροι ασχολούμαστε με τετριμμένα επαγγέλματα όπως καφέ-μπαρ-σουβλατζίδικα-ρουχαδικα κ.τ.λ. οι κοινωνία είναι κλειστεί οπότε όπως καταλαβαίνεις το να ξεκινήσει κάποιος να κάνει το χόμπι επάγγελμα και δι για κιθάρες υπάρχει θέμα,(χαχαααχαχα)υπάρχει αρκετό σχόλιο και πολλές φορές κακόγουστο και αυτό δεν σε βοηθά,(χαχαχαχαα)
Ένα είναι αυτό.
Ένα δεύτερο είναι πόσους κιθαρίστες μπορεί να έχει ένα χωριό, οπότε βιοποριστικά δεν βγαίνει το όλο σχέδιο.Τώρα εντάξει εγώ συμβαίνει να έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Λεπτοκαρυά που είναι ένα χωριό Τουριστικό 4.500 χιλιάδων μόνιμων κατοίκων και βρίσκεται στο κέντρο μεταξύ Λάρισας-Θεσσαλονίκης και με πρωτεύουσα του νομού την Κατερίνη.Ευτυχώς θα έλεγα σε όλο αυτό βοηθάει πάρα πολύ το διαδίκτυο(χαχαχαχα)…να είναι καλά, ακόμα και εγώ που ζω σε (προνομιούχο) μέρος αν δεν είχα το διαδίκτυο δεν θα μπορούσα να προχωρήσω αυτό που κάνω τώρα δηλ. κατασκευές. Μέσω του διαδικτύου μπορώ να επιδείξω βήμα προς βήμα την δουλειά μου σε όλοι την γη, και να έχω κριτές σε αυτό που κάνω όλο τον "διαδικτυακό πλανήτη" είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμένα .Έχω μιλήσει με ανθρώπους του χώρου τις κατασκευής  που ούτε στα καλύτερα μου όνειρα δεν θα γινόταν, και πέραν αυτού και η  εγχώρια αγορά που για εμένα είναι πολύ σημαντική με έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή, εμπιστεύονται έναν άνθρωπο και κατ επέκταση τα χρήματα τους μέσω του διαδικτύου, φαντάσου πόσο σημαντικό είναι αυτό !!!Έχουν δημιουργηθεί σημαντικές φιλίες όπως εξίσου σημαντικές συνεργασίες μέσα από αυτό. Έτσι λοιπόν όλα αυτά εγώ τα φιλτράρω και πρέπει να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου δείχνουν όλο αυτό το διάστημα. Τέλος στο να δημιουργείς στην επαρχία είναι πιο εφικτό ,έχεις χρόνο πας με την ρέγουλα που λένε είναι πιστεύω το ιδανικό περιβάλλον και όταν είσαι κάτω από τον Όλυμπο φαντάσου τι μπορείς να βγάλεις.


Τα Ελληνικά ξύλα φτιάχνουν καλές ηλεκτρικές κιθάρες?

Φυσικά και φτιάχνουν πολύ καλές κιθάρες και όχι μόνο!!!
Τα ελληνικά χειροποίητα μουσικά όργανα έχουν μεγάλη παράδοση στον χώρο τις κατασκευής ανά των κόσμο εδώ και πολλά χρόνια ,ας μην ξεχνάμε από τι χέρια ξεκίνησε το μεγαλείο μιας κιθάρας epiphone μιας και μιλάμε για κιθάρες.

Εξαρτάτε φυσικά σε τι χέρια θα πέσει το κάθε ξύλο είτε είναι Ελληνικό είτε Ευρωπαϊκό. Τώρα αν αυτό το αναλύσουμε λίγο παραπάνω θα μπορούσα να σας πω ότι το ξύλο σε μια ηλεκτρική κιθάρα είναι ένα 20% στον ήχο. Εφόσον τα χωρίσουμε πρώτα σε 3 κατηγορίες σκληρά μαλακά και μεσαία, στην συνέχεια θα   επιλέξουμε τι θέλουμε να κατασκευάσουμε και  να καταλήξουμε στο σχήμα για να βγάλουμε το βάρος τότε μπορούμε σιγά σιγά να κτίζουμε ένα ηλεκτρικό όργανο. Φυσικά θα πρέπει να  ξέρουμε  την κλίμακα του οργάνου που είναι από τα πιο σημαντικά στην κατασκευή τους μαγνήτες από τα πιο κύρια εξαρτήματα σε μια κιθάρα και κατ΄ επέκταση όλα τα άλλα. Δεν έχει  να φοβηθεί τίποτα ένα ελληνικό ξύλο από όλα αυτά που μας πασάρουν όλα αυτά τα χρόνια. Έχω ξεβάψει επώνυμα ηλεκτρικά όργανα και τα ξύλα τους ήταν το απόλυτο ότι να ναι, εκνευρίζομαι δεν μπορώ ούτε να τα σκέπτομαι το τι έχω δει, και είναι κρίμα γιατί όλος αυτό ο μύθος που χούνε στήσει τόσα χρόνια όλες αυτές η εταιρίες έχει πληρωθεί αδρά με τον ιδρώτα και το υστέρημα του κάθε φιλόδοξου κιθαρίστα να το αποκτήσει και σήμερα καταρρέει καθημερινά αυτός ο μύθος….

Πέρα όμως από τα Ελληνικά ξύλα να υποθέσω ότι μπορείς να κατασκευάσεις μια κιθάρα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη. Πιο ήταν το πιο δύσκολο project που ανέλαβες?

Ναι αναλαμβάνουμε τα πάντα σε σχεδιασμό δεν έχουμε πρόβλημα, τώρα  αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα όλα ήταν νορμάλ κατασκευαστικά ,χαχααχααχα αυτό το διάστημα θα επιχειρήσουμε ένα δύσκολο project μια χειροποίητης Gibson style με 26 τάστα και floyd-rose πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, χαχαααα!!!

Συνήθως πιστεύουμε ότι η κατασκευή ενός χειροποίητου οργάνου είναι ένα πανάκριβο εγχείρημα. Αληθεύει αυτό?
Σε εμάς όχι. χαχαχα
Έχω πλήρη αίσθηση τις πραγματικότητας και το τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα οικονομικά και το τι περνάμε γενικότερα όλοι μας, έτσι έχει βγει ένα μπατζετ πιστεύω ικανοποιητικό και για εμένα και για τον κάθε υποψήφιο αγοραστή.
Μια χειροποίητη Olympus Custom μπορεί να ξεκινήσει από 1200 ευρώ και  να φτάσει μέχρι 1500 ευρώ με πολύ καλά ξύλα κατασκευής και μια καλή κατηγορία εξαρτημάτων, φυσικά αυτό είναι στην οικονομική ευχέρεια του κάθε ενός και αν θέλει το φτάνει πολύ περισσότερο.
Πιστεύω ότι δεν είναι απαγορευτικές οι τιμές για ένα εξ ολοκλήρου χειροποίητου ηλεκτρικού οργάνου, όταν στην αγορά βλέπουμε τιμές διπλάσιες και τριπλάσιες.

Υπάρχει κάποια από τις κιθάρες που κατασκεύασες που της έχεις ιδιαίτερη αδυναμία?

Ναι! Πρόσφατα παραδώσαμε μια  OCG Thinline caster 69’ model στον  Σακη Ντοβολη κιθαρίστα και ιδρυτή από τους Blues Bone Band.Αυτή ναι, είναι η αδυναμία μου. Και τον ευχαριστώ θερμά που μας επέλεξε για την κατασκευή αυτού του μοντέλου κιθάρας.

Τώρα τελευταία ξεκίνησες και μια συνεργασία με Έλληνα κατασκευαστή μαγνητών για κιθάρες. Θες να μας πεις λίγα λόγια για αυτή την συνεργασία?

Όλα ξεκίνησαν μέσα από το διαδίκτυο πριν από 7 μήνες περίπου, όπου είδα ένα like σε κάτι που είχα κάνει μπήκα στο προφίλ του κυρίου που του άρεσε η δουλειά μου και  τον ευχαρίστησα. Έτσι κάπως ξεκίνησαν τα πράγματα .
Φυσικά ο Γιάννης Παβεζάς ο κατασκευαστής δηλαδή είναι πρώτα από όλα φίλος και τώρα είναι και συνεργάτης. Κατασκευάζει με μεράκι και αγαπά πάρα πολύ αυτό που κάνει. Έχω δει και έχω ακούσει  την δουλειά του και νομίζω ότι είναι μοναδικός στον ήχο που παράγει ένας δικός του χειροποίητος μαγνήτης. Βασικό είναι ότι αυτό που κάνει το κάνει με μεράκι και αυτό ακούγεται, χαχααχαχα
Στο προσεχές μέλλον θα παρουσιάσουμε και ένα βίντεο όπου θα αναλύει περισσότερο τη κατασκευάζει ο Γιάννης .

Κλείνοντας αυτή την μικρή παρουσίαση. Μα καλά. Γιατί ΟΛΟΙ θέλουν να έχουν μια Telecaster?

Χαχαααααααχααχαχαχα
Ναι κοίτα όταν πρωτομπαίνεις στον κόσμο της μουσικής και επιδιώκεις να γίνεις ένας κιθαρίστας το πρώτο αποκρουστικό εμφανισιακά όργανο είναι μια TELECASTER,χαχαχαχαχαχα αυτό είναι αλήθεια, Στην αρχή θέλεις μια Gibson μια Stratocaster μια Ibanez θεωρώ ότι παρασύρεσαι γενικότερα από τους αγαπημένους σου κιθαρίστες και έτσι μπαίνεις στο τρυπακι τις υπερκατανάλωσης, αυτό γίνετε αυθόρμητα θέλεις αυτόν τον ήχο αυτήν την κιθάρα αυτή την βαβούρα τα θέλεις όλα εκτός από μια Telecaster,xaxaxaxaxax.
Στην αρχή είμαστε τις ποσότητας για αυτό και τα θέλουμε όλα όταν μεστώσει το πράγμα είμαστε τις ποιότητας και θέλουμε λίγα και καλά ,αυτό είναι μια telecaster ποιότητα.Ο Γιάννης είναι ένα ακόμα παράδειγμα ,πολύ ζωντανό μάλιστα της άλλης Ελλάδας. Αυτής της Ελλάδας που γουστάρουμε να είμαστε μέρος. Περισσότερα για τον Γιάννη και την δουλειά του μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ:
https://www.facebook.com/olympuscustom.guitars
H anakalipsi του εύχεται πάντα καλές δημιουργίες γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής δεν βγάζει ρε παιδιά ο Όλυμπος μόνον γάλατα.
Βγάζει και κιθάρες!!!!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+