12 Φεβρουαρίου 2011

Στο κενό η συναίνεση

 Πρόσκληση σε διάλογο για το εσωτερικό μνημόνιο τριετίας που ξεπερνά τα χρονικά όρια της παρούσας Βουλής απηύθυνε η κυβέρνηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μόνο το Λαος απάντησε θετικά.
    Επιστολές προς τους αρχηγούς των κομμάτων για συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής με χρονικό ορίζοντα το 2015, απέστειλε, με εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων να ορίσουν εκπροσώπους "για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και παρουσίασης του σχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, στο τέλος Μαρτίου, με τελικό στόχο την έγκρισή του από τη Βουλή εντός του Μαΐου".

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στις επιστολές επισημαίνεται η ανάγκη εκπόνησης ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, δεδομένου του μεγέθους του δημοσίου χρέους της χώρας μας, με στόχο τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών που φέρνουν ανάπτυξη, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα και στην κοινωνική συνοχή. "Δεδομένου", αναφέρεται στις επιστολές, "ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, τα οποία υπερβαίνουν την κοινοβουλευτική θητεία αυτής της κυβέρνησης, είναι συνεπώς απαραίτητο να στηριχθούν από ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου".

    Απορρίπτει ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία την πρόσκληση του Γ. Παπακωσταντίνου. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητεί συνενόχους στην αδιέξοδη πολιτική της και επισημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία έχει κατά το παρελθόν ενημερώσει πολλές φορές τόσο τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και τον υφυπουργό του σχετικά τις προτάσεις για έξοδο από την κρίση.
Αρνητικό και το ΚΚΕ. «Δεν έχει κανένα νόημα ο διάλογος με μία κυβέρνηση, η οποία έφερε στην Ελλάδα το Μνημόνιο και όλους εκείνους τους βάρβαρους μηχανισμούς, που έναν στόχο έχουν: Την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Περισσού.
    Αντίθετα, θετικά απαντά ο ΛΑΟΣ. "Στη Δημοκρατία τα κόμματα έχουν θεσμικές υποχρεώσεις", τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης.

    Αρνητική είναι η στάση του Συνασπισμού. "Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο του μνημονίου. Η συναίνεση σε αυτήν την πολιτική συνιστά συνενοχή", αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.


@ellispoint

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο καλόπιστος σχολιασμός είναι καλοδεχούμενος.Οι άλλοι να πάτε αλλού....

Google+